Τι συμβαίνει με τα ταξί: Τα καύσιμα – φωτιά, η έλλειψη οδηγών και οι αυξήσεις


Τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα της ΒΕΑΤ / FREE NOW σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο – Τι λέει ο Ν. Δρανδάκης για το θέμα της αύξησης του κόστους προμίσθωσης από την BEAT https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ellada/ti-simveni-me-ta-taxi-ta-kafsima-fotia-i-ellipsi-odigon-ke-i-afxisis/

«Η δουλειά δεν ήταν ποτέ του 8ωρου. Ελάχιστοι τα κατάφερναν με αυτές τις ώρες. Όμως αυτές οι εποχές έχουν περάσει, ανεπιστρεπτί, εδώ και 20-25 χρόνια. Το λιγότερο που μπορεί να δουλεύει ένας ταξιτζής, σήμερα, είναι 10-12 ώρες την ημέρα. Το λιγότερο. Πιστεύω ότι όλοι δουλεύουν παραπάνω: 14-16 ώρες. Αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης του ταξί, μπορεί να κάθεται μία ημέρα την εβδομάδα, την Κυριακή για παράδειγμα. Οι οδηγοί, όμως, δουλεύουν τις 28 ημέρες του μήνα. Είναι σκληρό επάγγελμα, δεν είναι εύκολη δουλειά.»

Ο Θανάσης Δήλλιος είναι ιδιοκτήτης και οδηγός ταξί. Μπήκε στο επάγγελμα το 1998, όταν «οι εποχές ήταν καλές.» Η δουλειά ήταν πάντα απαιτητική, αλλά τότε τουλάχιστον απέδιδε. «Είχαμε πάρα πολύ δουλειά» μας λέει «και έτσι συνεχίσαμε έως το 2004, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε γενικές γραμμές, πηγαίναμε καλά έως το 2009, που ξεκίνησε η κρίση. Μετά ξεκίνησαν οι δυσκολίες και τώρα έχουμε φτάσει να μη βγάζουμε τα έξοδα.»

Η πρόσφατη έρευνα της ΒΕΑΤ / FREE NOW, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι οδηγοί ταξί στην Αθήνα. Ένας στους δύο δήλωσε ότι εργάζεται 12 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για τα βγάλει πέρα.

Έρευνα του ΕΜΠ με τίτλο “Διερεύνηση και Αξιολόγηση της Υφιστάμενης Κατάστασης και των Πολιτικών Ανάπτυξης της Αγοράς Ταξί στην Αθήνα (2020)”

Για αυτό, πολλά ταξί δεν βρίσκουν πλέον οδηγούς. Σύμφωνα με την έρευνα, παρότι η ζήτηση για υπηρεσίες ταξί έχει αυξηθεί κατά 61% σε σχέση με το 2019, εκατοντάδες οχήματα παραμένουν εκτός λειτουργίας, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες, καθώς δεν μπορούν να βρουν ταξί, κυρίως τις ώρες αιχμής.
Κοινοποίηση
Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *